Hit Enter to search or Esc key to close

Počitelj

Počitelj

Thumbnail

Počitelj Počitelj – utvrđeni grad
Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO-vu listu i nedavna rekonstrukcija vratila je gradu njegov izvorni oblik. Izuzev izvanredne orijentalne arhitekture i osmanlijskog štiha, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi.

Umjetnici iz cijeloga svijeta dolaze ovamo kako bi stvarali, a slikaju između ostalog i sjajne crvene narove i smokve koje u izobilju rastu po brdima oko Počitelja.

Hadži-Alijina džamija, Sisman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća su nedavno rekonstruisane i svi ovi objekti su otvoreni za posjetioce. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.

U srednjem vijeku Počitelj je bio administrativno-upravni centar župe Dubrava. Kao najzapadnija točka župe, imao je važan strateški značaj. Pretpostavlja se da je graditelj utvrđenoga grada i osnivač prigradskog naselja bio bosanski kralj Stjepan Tvrtko I, 1383. godine.
Kompleks utvrđenoga grada – Počitelj, nastajao je sukcesivno od XVI do XVIII stoljeća.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *