Hit Enter to search or Esc key to close

Povijest

Drevna povijest i naseljenje

Hrvati su kao i drugi neki narodi došli s istoka, iz azijskih i današnjih rusko-ukrajinskih prostora i naselili se na područje južne Poljske i sjeverne Češke gdje se nalazila Bijela Hrvatska. Otud su u početku 7. stoljeća krenuli u Podunavlje, na područje od rijeke Drine do Jadranskog mora i sjeverne Italije. Budući da su Hrvati bili organizirano, ratničko pleme i da su bili u savezu s Avarima, sustavno su naseljavali područje bivšeg rimskog Ilirika, najprije Panoniju, a zatim i Dalmaciju. Prema legendi, koju prenosi anonimni potomak Konstantina Porfirogeneta, Hrvati su se pod vodstvom petero braće i dvije sestre doselili na prostore današnje Hrvatske. Imena braće: Hrvat, Klukas, Lobelos, Kosences i Muhlo te sestara: Tuge i Buge

Zemljopisni opis

Zemljopisne činjenice

Zemljopisno Hrvatska obuhvaća prostor koji se proteže od prostrane Panonske nizine preko uskog područja Dinarskog gorja do obale Jadranskog mora, jedne od najrazvedenijih na svijetu. Unutrašnjost stoga ima odlike umjerene kontinentske klime, dok na jadranskoj obali prevladava sredozemna klima. Hrvatska se polovicom svoga teritorija nalazi u panonsko-peripanonskom prostoru, trećinom u primorskom ili jadranskom dijelu, dok ostatak čini gorski ili dinarski prostor. Obalu dužine 5.835 km sačinjava 1246 otoka, otočića, hridi i grebena, kao i brojne uvale, prevlake, zaljevi i poluotoci od kojih su najveći Istra i Pelješac.

Karta

Izleti

DUBROVNIK BISER JADRANA

Želite li upoznati glavne znamenitosti Dubrovnika i istražiti zadivljujuću arhitekturu i povijest ovoga svjetskog poznatog Grada, koji je od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a!

NACIONALNI PARK MLJET

S ovim uzbudljivim cjelodnevnim izletom ćemo vas odvesti na otok Mljet. Jeste li čuli za Odiseja, mitskom grčkom junaku i kralju Itake?

Otok Korčula
Otok Korčula površine 270 km2 razveden je nizom zaljeva i otočića, obrastao bujnim zelenilom crnogorice i makije, ljekovitim biljem i cvijećem. Otočani se bave ribolovom, brodogradnjom i kamenoklesarstvom te obrađuju vinograde, uzgajaju masline, naranče, smokve i bademe.

ELAFITI – Dubrovnik

S ovim cjelodnevnim ugodnim krstarenjem vodimo Vas na tri najljepša otoka u Elafitskom arhipelagu – Koločep, Šipan i Lopud. Ovi Elafitski otoci obiluju sa suptropskom i mediteranskom vegetacijom a osim prirodnih ljepota tijekom povijesti bili su omiljena ljetovališta dubrovačkih plemićkih obitelji o čemu svjedoče brojni ljetnikovci i dvorci.